• el
  • en

Συχνές ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις

Συμβουλές για την αγορά κατοικίας

Η αγορά ενός ακινήτου  δεν είναι εύκολη διαδικασία και οι περισσότεροι αγοραστές κυριεύονται με τόσο άγχος που γίνονται αναποφάσιστοι. Επίσης οι περισσότεροι αγοραστές κάνουν πολλά λάθη μέχρι να αντιληφθούν με ποια σειρά θα πρέπει να γίνουν τα πράγματα.

 

 1. Προσδιορίστε την περιοχή στην οποία  θέλετε να ζήσετε ή να επενδύσετε. Για την επιλογή της περιοχής λάβετε υπόψη σας τα εξής: Απόσταση ή πρόσβαση στην εργασία σας, που κατοικούν τα αγαπημένα σας πρόσωπα, ποια είναι η παρούσα κατάσταση και το μέλλον της περιοχής και άλλα.

 

 1. Προσδιορίστε το ύψος των χρημάτων που σκοπεύετε να επενδύσετε.

 

Πόσα μετρητά έχετε; Αφαιρέστε από αυτό το ποσό τα έξοδα σας όπως συμβολαιογραφικά, δικηγορικά, μεσιτικά, μεταφορική εταιρία, κεφάλαια πιθανής ανακαίνισης του χώρου, αγορά επίπλων κτλ. Ζητήστε και λάβετε από κάποια τράπεζα γραπτή προέγκριση δανείου.  Αν έχετε χαμηλά εισοδήματα υπάρχει κάποιος ο οποίος μπορεί να μπει εγγυητής δανείου; Τι μηνιαία δόση δανείου μπορείτε να δίνετε;

 

 1. Προσδιορίστε τις βασικές σας στεγαστικές ανάγκες θέτοντας στους εαυτούς σας τις ακόλουθες ερωτήσεις.

 

 • Πόσα υπνοδωμάτια χρειαζόμαστε ή θα χρειαστούμε μέσα στα επόμενα χρόνια;

 

 • Πόσο απαραίτητη μας είναι η θέση στάθμευσης

 

 • Πόσο απαραίτητη είναι η στάση λεωφορείου ή γενικά τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας;

 

 • Πόσα λουτρά ή WC χρειαζόμαστε;

 

 • Πόσο απαραίτητη μας είναι η θέα;

 

 • Πόσο απαραίτητο μας είναι το τζάκι;

 

 • Πόσο απαραίτητο μας είναι το μεγάλο μπαλκόνι;

 

 • Πόσο απαραίτητο είναι να υπάρχουν στην περιοχή σχολεία, παιδικοί σταθμοί, ειδικά σχολεία κτλ;

 

 • Πόσο απαραίτητο είναι να υπάρχουν στην περιοχή SUPER MARKET, λαϊκή αγορά, τοπική αγορά, εμπορικά κέντρα κτλ;

 

 • Πόσο απαραίτητο είναι να υπάρχουν στην περιοχή εκκλησία, χώροι ψυχαγωγίας / αναψυχής ή αθλητισμού, πάρκα, γιατροί κτλ;

 

 • Πόσο απαραίτητο είναι το ακίνητο να βρίσκεται κοντά στην κατοικία των γονέων μας, συγγενών, φίλων κτλ;

 

 1. Μήπως αντί για το «πόσο απαραίτητο…» συντάξατε μια λίστα με όλα σας τα «θέλω»; Όλοι μας θέλουμε ότι καλύτερο, ωστόσο οι οικονομικές  δυνατότητες του καθενός  καθορίζουν και το μέγεθος της λίστας των «θέλω» και   «μου είναι απαραίτητα». Όταν βρείτε το ακίνητο που πληροί κατά 70 – 80% την λίστα σας, τότε θα πρέπει να το αγοράσετε.

 

 1. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αφού γνωρίζετε τι θέλετε και πόσα χρήματα μπορείτε να επενδύσετε δεν υπάρχει κανένας λόγος να βλέπετε ακίνητα τα οποία δεν σας ταιριάζουν. Αν θέσετε εξ αρχής τις σωστές ερωτήσεις στον κτηματομεσίτη σας ή σε όποιον πουλά το ακίνητο, τότε θα κερδίσετε χρόνο και θα γλιτώσετε ταλαιπωρία, βρίσκοντας ακριβώς αυτό που θέλετε και στην τιμή που το θέλετε,  διατηρώντας ταυτόχρονα και την ψυχική σας ηρεμία.

 

 1. Κρατήστε λεπτομερή στοιχεία με τα ακίνητα τα οποία σας έχουν υποδειχθεί και να κάνετε συγκρίσεις, όχι μόνο με βάση την τιμή τους ανά τετραγωνικό μέτρο, αλλά και με βάση την τοποθεσία τους, τον όροφο, την ποιότητα κατασκευής, τα πλεονεκτήματα και τέλος την ηλικία τους.

 

 1. Αν ο χρόνος και η ψυχική σας ηρεμία είναι πολύτιμα για εσάς, σταματήστε να  ψάχνετε αγγελίες, καθορίστε τα κριτήρια που πρέπει να πληροί το μελλοντικό σας ακίνητο  και επιλέξτε έναν καλό κτηματομεσίτη ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή που σας ενδιαφέρει και αφήστε αυτόν να ψάχνει για εσάς.

 

 1. Να είστε ευέλικτοι. Μερικοί αγοραστές κυριολεκτικά «κολλάνε»όταν έρθει η στιγμή να λάβουν την μεγάλη απόφαση. Αλήθεια, τι είναι πιο σημαντικό, η αγορά της κατοικίας που ονειρευόσασταν και που έχετε ανάγκη ή είναι σημαντικότερο να χωράει η τραπεζαρία της γιαγιάς στο νέο σας σπίτι; Κάτι πρέπει να θυσιάσετε! Μην προσπαθείτε να προσαρμόσετε το νέο σας σπίτι στα άχρηστα πολλές φορές πράγματα που είχατε αγοράσει για το προηγούμενο, σε άλλες εποχές και για ικανοποίηση άλλων αναγκών.

 

 1. Όταν μαζί με τον κτηματομεσίτη σας βρείτε το ακίνητο που σας ταιριάζει, αφήστε σε αυτόν τη διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση είναι για αυτόν κάτι που το κάνει καθημερινά, για σας ίσως είναι η πρώτη φορά. Αποφύγετε να ορίσετε και επιπρόσθετους διαπραγματευτές όπως για παράδειγμα κάποιον συγγενή ή τον δικηγόρο σας, όχι μόνο γιατί ίσως να μην γνωρίζουν την τέχνη των διαπραγματεύσεων, αλλά και γιατί υπάρχουν πολλές πιθανότητες μεταξύ τόσων διαπραγματευτών να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις οι οποίες ίσως καταλήξουν στη ματαίωση της αγοράς.

Δικαιολογητικά πώλησης ακινήτου

Η διαδικασία πώλησης ενός ακινήτου προϋποθέτει τη συγκέντρωση πλήθους δικαιολογητικών κυρίως από την πλευρά του πωλητή. Ο συμβολαιογράφος και οι δικηγόροι φροντίζουν για την ενημέρωση των συμβαλλόμενων μερών σχετικά με τις απαιτούμενες ενέργειες και τα δικαιολογητικά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης. Τα δικαιολογητικά που οφείλει να συγκεντρώσει ο πωλητής είναι τα ακόλουθα:

Τίτλος κτήσης του ακινήτου. Αν η ιδιοκτησία προέρχεται από κληρονομιά, γονική παροχή ή δωρεά απαιτούνται ανάλογα πιστοποιητικά για τη μη οφειλή του αντίστοιχου φόρου (κληρονομιάς, γονικής παροχής ή δωρεάς)  Πιστοποιητικό μεταγραφής του ακινήτου στο Υποθηκοφυλακείο  Φορολογική ενημερότητα  Υπεύθυνη δήλωση του μεταβιβάζοντος θεωρημένη από τη Δ.Ο.Υ. ότι η μεταβιβαζόμενη ιδιοκτησία δεν του απέφερε κανένα εισόδημα ή, αν του επέφερε εισόδημα, πιστοποιητικό από την ίδια Εφορία ότι υπέβαλε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και δήλωσε τα εκ του ακινήτου εισοδήματος  Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη θεωρημένη από τη Δ.Ο.Υ. στην οποία να αναγράφεται ότι έχει συμπεριλάβει το μεταβιβαζόμενο ακίνητο στο έντυπο Ε9 και δεν έχει υποχρέωση να υποβάλει δήλωση μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Σε περίπτωση που έχει τέτοια υποχρέωση απαιτείται πιστοποιητικό από τη Δ.Ο.Υ. ότι έχει υποβληθεί η δήλωση, έχει συμπεριληφθεί το μεταβιβαζόμενο ακίνητο και έχει πληρωθεί ο φόρος (Φ.Μ.Α.Π.)  Βεβαίωση από το Δήμο στον οποίο υπάγεται το ακίνητο ότι δεν οφείλεται για το συγκεκριμένο ακίνητο τέλος ακίνητης περιουσίας (Τ.Α.Π.). Για την έκδοση της βεβαίωσης απαιτείται η προσκόμιση στον αρμόδιο Δήμο αντίγραφο του τίτλου κτήσεως του ακινήτου και ο τελευταίος εξοφλημένος λογαριασμός της Δ.Ε.Η.  Κτηματογραφικό απόσπασμα από την υπηρεσία του Κτηματολογίου αν το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή ενταγμένη στο Κτηματολόγιο ή διαφορετικά βεβαίωση από τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεως Ελλάδας ότι έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα δήλωση για το μεταβιβαζόμενο ακίνητο   Ασφαλιστική ενημερότητα από το αρμόδιο ΙΚΑ σε περίπτωση που το ακίνητο έχει κτιστεί εντός της τελευταίας δεκαετίας ή ο πωλητής ασκεί επάγγελμα επιτηδευματία, ελεύθερου επαγγελματία ή συμμετέχει σε Α.Ε. ή Ε.Π.Ε.  Επικυρωμένο αντίγραφο της οικοδομικής άδειας ή/και υπεύθυνη δήλωση ανάλογα με το έτος ανέγερσης του ακινήτου (πριν ή μετά το 1983)  Πρόσφατο Τοπογραφικό Διάγραμμα του οικοπέδου με τη δήλωση του μηχανικού που το συνέταξε μόνο σε περίπτωση που το ακίνητο προς πώληση είναι οικόπεδο με ή χωρίς κτίσμα ή αγροτεμάχιο που βρίσκεται εντός ζώνης οικιστικού ελέγχου.

Χρήσιμες πληροφορίες

Δυστυχώς έχει παρατηρηθεί συχνά το φαινόμενο της εμφάνισης ανθρώπων στην αγορά, που δηλώνουν ιδιότητα Μεσίτη, χωρίς ουσιαστικά να έχουν καμία επαγγελματική σχέση με το αντικείμενο.

Η μεσιτική εργασία έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος από την απλή πληροφορία του τι πωλείται και πόσο κοστίζει. Επίσης έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο άνθρωποι που ασχολούνται με άλλο επάγγελμα να προσπαθούνε να φέρουνε σε πέρας κτηματομεσιτικές συναλλαγές αυτό όμως είναι παράνομο.

Απαιτείται γνώση των συνθηκών της συγκεκριμένης αγοράς, των ακινήτων, των τιμών, των τάσεων, των μελλοντικών προοπτικών και τουλάχιστον των βασικών πολεοδομικών κανόνων που επικρατούν στη περιοχή.

Ο νόμιμος και έμπειρος, επαγγελματίας κτηματομεσίτης, έχει δημιουργήσει την απαιτούμενη υποδομή με έδρα και συμβούλους Νομικούς και Τεχνικούς και είναι έτοιμος να προτείνει εκ του ασφαλούς λύσεις ή να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα προβλήματα που προκύπτουν από μια αγοραπωλησία, με συνέπεια και υπευθυνότητα!

Η προσοχή σας λοιπόν, είναι χρήσιμη, ιδιαίτερα στα πιο κάτω σημεία:

– Αποφύγετε τις αγγελίες ακινήτων στις οποίες αναφέρεται απλά η λέξη «Μεσιτικό» ακολουθούμενη από τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου και όχι η ξεκάθαρη αναφορά επωνυμίας Κτηματομεσιτικής εταιρείας με τα τηλέφωνά της, η αν καλέσετε στο τηλέφωνο της αγγελίας και σας γνωστοποιηθεί ότι είναι <μεσιτικό> γραφείο τότε ζητήστε να έχετε ένα ραντεβού στον χώρο του μεσιτικού γραφείου

– Μη δεχθείτε σε καμία περίπτωση την πληρωμή όποιου ποσού, έστω και ως προκαταβολή προμήθειας, για την υπόδειξη ακινήτου ή για την ανάθεση πώλησης/ενοικίασης του ακινήτου σας και εάν αυτό σας ζητηθεί μιλήστε με τον δικηγόρος σας πριν καταβάλλεται οποιοδήποτε ποσό . Η μεσιτική αμοιβή πληρώνεται πάντοτε με την υπογραφή του οριστικού συμβολαίου , προσυμφώνου η εργολαβικού.

– Η υπόδειξη οποιουδήποτε ακινήτου ή η ανάθεση για την πώληση/ενοικίασή του πρέπει να γίνεται πάντα με γραπτή Εντολή στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία του υποψήφιου αγοραστή ή ιδιοκτήτη καθώς επίσης τα στοιχεία του ακινήτου, η τιμή πώλησης/ενοικίασης και η αμοιβή του κτηματομεσίτη.

– Μην υπογράφετε ποτέ περισσότερες από μία Αποκλειστικές Εντολές διαφόρων μεσιτών για το ίδιο ακίνητο,σε περίπτωση που είστε υποψήφιος αγοραστής έχετε την υποχρέωση εάν σας προτείνουν ένα ακίνητο που είδη έχετε δει να το γνωστοποιήσετε στο κτηματομεσιτικό γραφείο και να αρνηθείτε να το επισκεφτείτε με άλλο κτηματομεσιτικό γραφείο πέρα αυτού που είδη σας το έχει υποδείξει είδη . Θα βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να καταβάλλετε αμοιβή για κάθε Αποκλειστική εντολή που υπογράψατε, έστω κι αν η πώληση έγινε από ένα μόνο μεσιτικό γραφείο.

– Ο μεσίτης έχει υποχρέωση να ερευνήσει με κάθε λεπτομέρεια τις στεγαστικές ανάγκες του υποψήφιου αγοραστή, να υποδείξει το κατάλληλο ακίνητο και να διαμεσολαβήσει για το κλείσιμο της τελικής τιμής του. Νομικές ή τεχνικές συμβουλές δίνονται αντίστοιχα από νομικούς και μηχανικούς του κτηματομεσιτικού γραφείου η από δικής σας επιλογής.

– Αποφύγετε να ζητάτε συμβουλές από το τηλέφωνο ,επιδιώξτε να κλείσετε ραντεβού με το κτηματομεσιτικό γραφείο προκειμένου να μιλήσετε και να δώσετε στον κτηματομεσίτη να καταλάβει τι ακριβώς θέλετε και ποιο είναι το ποσό που θέλετε να διαθέσετε κτηματομεσίτης για να μπορέσει να σας εξυπηρετήσει χωρίς να σας γυρνάει άσκοπα σε ακίνητα που η δεν θα σας ενδιαφέρουν η δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στην αγοραία αξία του πρέπει να γνωρίζει ακριβώς τι σας ενδιαφέρει και για να γίνει αυτό δεν φτάνει μια απρόσωπη τηλεφωνική επικοινωνία.