Η αγορά ενός ακινήτου δεν είναι εύκολη διαδικασία και οι περισσότεροι αγοραστές κυριεύονται με τόσο άγχος που γίνονται αναποφάσιστοι. Επίσης οι περισσότεροι αγοραστές κάνουν πολλά λάθη μέχρι να αντιληφθούν με ποια σειρά θα πρέπει να γίνουν τα πράγματα.
- Προσδιορίστε την περιοχή στην οποία θέλετε να ζήσετε ή να επενδύσετε. Για την επιλογή της περιοχής λάβετε υπόψη σας τα εξής: Απόσταση ή πρόσβαση στην εργασία σας, που κατοικούν τα αγαπημένα σας πρόσωπα, ποια είναι η παρούσα κατάσταση και το μέλλον της περιοχής και άλλα.
- Προσδιορίστε το ύψος των χρημάτων που σκοπεύετε να επενδύσετε.
Πόσα μετρητά έχετε; Αφαιρέστε από αυτό το ποσό τα έξοδα σας όπως συμβολαιογραφικά, δικηγορικά, μεσιτικά, μεταφορική εταιρία, κεφάλαια πιθανής ανακαίνισης του χώρου, αγορά επίπλων κτλ. Ζητήστε και λάβετε από κάποια τράπεζα γραπτή προέγκριση δανείου. Αν έχετε χαμηλά εισοδήματα υπάρχει κάποιος ο οποίος μπορεί να μπει εγγυητής δανείου; Τι μηνιαία δόση δανείου μπορείτε να δίνετε;
- Προσδιορίστε τις βασικές σας στεγαστικές ανάγκες θέτοντας στους εαυτούς σας τις ακόλουθες ερωτήσεις.
- Πόσα υπνοδωμάτια χρειαζόμαστε ή θα χρειαστούμε μέσα στα επόμενα χρόνια;
- Πόσο απαραίτητη μας είναι η θέση στάθμευσης
- Πόσο απαραίτητη είναι η στάση λεωφορείου ή γενικά τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας;
- Πόσα λουτρά ή WC χρειαζόμαστε;
- Πόσο απαραίτητη μας είναι η θέα;
- Πόσο απαραίτητο μας είναι το τζάκι;
- Πόσο απαραίτητο μας είναι το μεγάλο μπαλκόνι;
- Πόσο απαραίτητο είναι να υπάρχουν στην περιοχή σχολεία, παιδικοί σταθμοί, ειδικά σχολεία κτλ;
- Πόσο απαραίτητο είναι να υπάρχουν στην περιοχή SUPER MARKET, λαϊκή αγορά, τοπική αγορά, εμπορικά κέντρα κτλ;
- Πόσο απαραίτητο είναι να υπάρχουν στην περιοχή εκκλησία, χώροι ψυχαγωγίας / αναψυχής ή αθλητισμού, πάρκα, γιατροί κτλ;
- Πόσο απαραίτητο είναι το ακίνητο να βρίσκεται κοντά στην κατοικία των γονέων μας, συγγενών, φίλων κτλ;
- Μήπως αντί για το «πόσο απαραίτητο…» συντάξατε μια λίστα με όλα σας τα «θέλω»; Όλοι μας θέλουμε ότι καλύτερο, ωστόσο οι οικονομικές δυνατότητες του καθενός καθορίζουν και το μέγεθος της λίστας των «θέλω» και «μου είναι απαραίτητα». Όταν βρείτε το ακίνητο που πληροί κατά 70 – 80% την λίστα σας, τότε θα πρέπει να το αγοράσετε.
- Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αφού γνωρίζετε τι θέλετε και πόσα χρήματα μπορείτε να επενδύσετε δεν υπάρχει κανένας λόγος να βλέπετε ακίνητα τα οποία δεν σας ταιριάζουν. Αν θέσετε εξ αρχής τις σωστές ερωτήσεις στον κτηματομεσίτη σας ή σε όποιον πουλά το ακίνητο, τότε θα κερδίσετε χρόνο και θα γλιτώσετε ταλαιπωρία, βρίσκοντας ακριβώς αυτό που θέλετε και στην τιμή που το θέλετε, διατηρώντας ταυτόχρονα και την ψυχική σας ηρεμία.
- Κρατήστε λεπτομερή στοιχεία με τα ακίνητα τα οποία σας έχουν υποδειχθεί και να κάνετε συγκρίσεις, όχι μόνο με βάση την τιμή τους ανά τετραγωνικό μέτρο, αλλά και με βάση την τοποθεσία τους, τον όροφο, την ποιότητα κατασκευής, τα πλεονεκτήματα και τέλος την ηλικία τους.
- Αν ο χρόνος και η ψυχική σας ηρεμία είναι πολύτιμα για εσάς, σταματήστε να ψάχνετε αγγελίες, καθορίστε τα κριτήρια που πρέπει να πληροί το μελλοντικό σας ακίνητο και επιλέξτε έναν καλό κτηματομεσίτη ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή που σας ενδιαφέρει και αφήστε αυτόν να ψάχνει για εσάς.
- Να είστε ευέλικτοι. Μερικοί αγοραστές κυριολεκτικά «κολλάνε»όταν έρθει η στιγμή να λάβουν την μεγάλη απόφαση. Αλήθεια, τι είναι πιο σημαντικό, η αγορά της κατοικίας που ονειρευόσασταν και που έχετε ανάγκη ή είναι σημαντικότερο να χωράει η τραπεζαρία της γιαγιάς στο νέο σας σπίτι; Κάτι πρέπει να θυσιάσετε! Μην προσπαθείτε να προσαρμόσετε το νέο σας σπίτι στα άχρηστα πολλές φορές πράγματα που είχατε αγοράσει για το προηγούμενο, σε άλλες εποχές και για ικανοποίηση άλλων αναγκών.
- Όταν μαζί με τον κτηματομεσίτη σας βρείτε το ακίνητο που σας ταιριάζει, αφήστε σε αυτόν τη διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση είναι για αυτόν κάτι που το κάνει καθημερινά, για σας ίσως είναι η πρώτη φορά. Αποφύγετε να ορίσετε και επιπρόσθετους διαπραγματευτές όπως για παράδειγμα κάποιον συγγενή ή τον δικηγόρο σας, όχι μόνο γιατί ίσως να μην γνωρίζουν την τέχνη των διαπραγματεύσεων, αλλά και γιατί υπάρχουν πολλές πιθανότητες μεταξύ τόσων διαπραγματευτών να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις οι οποίες ίσως καταλήξουν στη ματαίωση της αγοράς.